ELS VESTIGIS DELS TEATRES ROMANS A HISPÀNIA

ELS VESTIGIS DELS TEATRES ROMANS A HISPÀNIA

dimecres, 8 de desembre del 2010

5.Característiques dels teatres romans hispànics

Segons remarca Vitruvi al Liber Quintus la comoditat dels espectadors era un aspecte fonamental què condicionaria l'orientació i el lloc on situar l'edifici.
Per aquest motiu els teatres no haurien d'estar exposats al sol ni a la calor, però tampoc a les corrents d'aire fred. Com a conseqüència l'orientació cap al sud no seria una bona elecció a causa de l'elevada temperatura en què quedaria la cavea, i de la mateixa manera s'hauria d'evitar els vents dels nords i els llocs humits en general.

Com a primera aproximació dir que els teatres a Hispania, malgrat que requereixen d'un terreny gran, tenen lloc a planicies prèvies a una nova ciutat com podran ser Caesaraugusta, o a Augusta Emerita, així com també a ciutats més antigues com per exemple Tarraco o Italica.
És curiós que de tots els teatres coneguts a Hispania no segueixen totalment les recomanacions de Vitruvi d'orientació Nord-Sud.
Però així mateix existeix una tendència a edificar el teatre en el cercle pròxim al forum. Menys freqüent és la combinació amb l'amfiteatre, en una agrupació de teatre, i finalment la combinació amfiteatre i circ no va aconseguir completament, ni tan sols en el cas d'Augusta Emerita.

Pel que fa a l'estat de conservació de la majoria dels teatres hispans hauríem d'apuntar alguns fets que condicionen aquest fet, com per exemple l'abandonament dels teatres en gran part és degut als saquejos que han patit aquests durant tota la història.
Els materials nobles amb els quals van embellir l'estructura dels edificis foren reutilitzats per a construccions posteriors, o varen ser triturats per a fabricar calç a l'Edat Mitjana.
A nombrosos casos d'alguns teatres hispans es distingeix entre el que formava part de l'edifici original, i el que s'ha afegit posteriorment. Aquestes reformes solen afectar a la part de l'scaneae frons.
També és característic en aquesta tipologia d'edificis l'abandonament dels ludi scaenici, tot i que no hi ha indicis de que es reutilitzés per a altres utilitats.



Bibliografia:

· AA.VV, Hipania, el legado romano (Publicació del Ministeri d'Educació i Cultura), editorial a càrrec de Ibercaja, Zaragossa, 1998.
· AA.VV, El teatro en la Hispania romana, editorial a càrrec de la Institució Cultural Pedro de Valencia, Badajoz, 1980

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada