ELS VESTIGIS DELS TEATRES ROMANS A HISPÀNIA

ELS VESTIGIS DELS TEATRES ROMANS A HISPÀNIA

dimecres, 8 de desembre del 2010

6. Influència del teatre en l'art romà hispànic

Hem de tenir en compte que són quantioses les mostres artístiques que els romans ens van deixar al territoris hispans. Aquestes abarquen des de teatres, ponts, aqüeductes, etc. fins a l'escultura i la ceràmica romana que actualment podem trobar en els nostres territoris.
El teatre com edifici públic ens ofereix una multitut d'aspectes interessants sobre l'arquitectura, l'escultura, l'art ornamental, etc.

Com tots ja sabem el teatre és una producció fonamentalment social: neix al poble i va dirigit a aquest mateix poble. Podem dir que en certa manera el teatre sempre ha imposat la seva moda i ho seguirà fent. Vegent això podem deduir que l'art en general no podia defugir d'aquestes influències.
Abans de profunditzar en aquesta qüestió més artística hem de parlar de la síntesis que es va produir entre els elements dionisíacs essencialment populars, amb els elements heròics tradicionalment aristocràtics. Aquesta dualitat va ser la que va condicionar les obres de teatre durant tota l'època antiga.

A l'hora de centrar-mos més en les obres artístiques on veiem aquesta clara influència del teatre podem començar parlant de la ceràmica on hi apareixen les figures negres, testimoni de l'espectacle religiós de les grans escenes dionisíaques. A partir del segle V també comencem a trobar tassons amb figures vermelles.
També podem destacar un aspecte respecte a l'escultura, sobretot centrant-mos en l'àmbit de la retratística. Autoritats de les províncies romanes i els mateixos emperadors o qualsevol tipus d'autoritat manaven la realització dels seus retrats que es col·locaven a llocs públics, majoritàriament el lloc elegit era el teatre. Per això és molt freqüent trobar a les restes arqueològiques aquest tipus de retrat.
Desafortunadament a Hispània no es conserven cap mostra de pintures murals que ens puguin ajudar a remarcar aquest punt.

Per tant podem dir que el teatre va influir tant en la societat com en l'art, ja que era una activitat que afectava a tots aquests nivells i tenia repercusió en tota la vida del poble romà.



Bibliografia:

AA.VV, El teatro en la Hispania romana, editorial a càrrec de la Institució Cultural Pedro de Valencia, Badajoz, 1980

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada