ELS VESTIGIS DELS TEATRES ROMANS A HISPÀNIA

ELS VESTIGIS DELS TEATRES ROMANS A HISPÀNIA

dimarts, 11 de gener del 2011

11. Teatre romà de Sagunt

El Teatre romà de Sagunt és un dels monuments més importants de la Comunitat Valenciana i que, a més, ha sofert una amplia vida historiada. Després de la seva destrucció a la baixa antiguitat, tot i quedar reduït al seu esquelet, espoliat de tot element ornamental i dels carreus amb els quals es varen construir les seves parts més nobles; la grandiositat de la seva estructura no només s'ha conservat expresant la saviesa i profunds coneixements tècnics dels seus arquitectes, sinó que ha estat causa d'admiració i interés de quants s'han sentit atrets pel passat i les seves manifestacions.

El teatre es situa a la falda septentrional de la muntanya de l'acròpolis saguntina. S'alça als peus del castell de Sagunt entre les cotes 80 i 105.

Respecte a la cronologia de la seva construcció, sembla ser que és al voltant de l'any 27 a. C. quan es podria situar la consolidació del municipi saguntí i per suposat el planejament urbanístic dels seus grans edificis d'espectacles, entre els quals es troba el teatre.

L'aspecte actual del monument bé donat per l'amplia cronologia d'intervencions, encara no concloses, que des de 1705 s'han dut a terme. Tenint en compte el seu estat actual, és molt difícil trobar zones intactes.

Encara hi ha zones que no han estat excavades com és, per exemple, la zona de la orchestra (l'inici del ingressus i proscaenieum).


A continuació es fa un resum cronològic de les intervencions:

En primer lloc, cal destacar que des del punt de vista històric la major repercussió incial en l'edifici van ser els espolis produïts durant la baixa antiguitat (aquests no es troben documentats).

Una altra intervenció en el teatre és la que dugué a terme el Coronel Jaramillo en 1811 que va consistir en afegir voladura de voltes, arcs i elements sobresortints; amb motiu de la defensa militar del castell de Sagunt contra els francesos.

A principis del s. XX hi ha una reduïda activitat sobre el monument. Aquest hi presenta un estat similar al que quedaria després de la modificació de Jaramillo.

L'any 1930 es produeix la primera intervenció del segle, per part de l'arquitecte Martorell. Consistia en una lleu consolidació de la "caementicia", amb la precaució de deixar ressaltat els carreus de la epidermis dels murs, per a reconèixer fàcilment els afegits.

Des de l'any 1955 fins endavant, s'han dut a terme importants treballs de reconstrucció que han incidit sobre l'aspecte actual del monument, com és: el cobriment de voltes del primer i segon anell del pòrtic superior.


















Autoria de la imatge: http://arqhys.com/contenidos/teatro-romano-sagunto.html




Bibliografia:

- AA.VV, El teatro en la Hispania romana, editorial a cargo de la Institución Cultural Pedro de Valencia, Badajoz, 1980.

- LARA ORTEGA, S., El teatro romano de Sagunto: génesis y construcción, editorial a cargo del Servicio de Publicaciones: Universidad Politécnica de Valencia, Valencia, 1991.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada